We kennen het allemaal, tijdens een overstag manoeuvre, waarbij iedereen druk bezig is, wordt de zak chips in je boot door de wind gegrepen. De halflege zak chips drijft vlug met de wind mee weg van je boot. Zelfs als je direct een man-over-boordmanoeuvre zou makenm is het alles behalve zeker dat je die zak nog te pakken kunt krijgen… En om nou alle hoogte op te geven, waarvoor je zo hard gewerkt hebt voor een aan lager wal geraakte zak chips, gaat ook wel heel ver. Kortom die zak chips is weg. Alles wat per ongeluk over boord valt, of op een andere manier in de Kaag terecht komt,eindigt aan lagerwal. Daardoor kunnen de kanten van de Kaag en de eilanden best wel een rommel worden. Om die reden wordt één keer per jaar, met de Grote Kaagschoonmaak, al die rommel opgeruimd.

Zondagmiddag stonden er tussen alle deelnemers verschillende Welpen (sommigen zelfs met ouders, broertjes en zusjes), Junioren, Verkenners, Wildevaerders en leidingleden klaar bij park Groot Leerust in Warmond, om het vuil te lijf te gaan. De Praam, geduwd door de Sietse (de boot van leidinglid Jelle) en vlet 872 mét buitenboordmotor lagen klaar om de deelnemers te verplaatsen naar de op te ruimen plekken.

Tjarda kreeg een kant van de Zwanburgerpolder toegewezen, dat is het eiland tussen het Joppe en het Zweiland. De werkwijze was erg simpel: de opruimers werden afgezet met de Praam, en liepen met prikkers en vuilniszakken langs de kanten van het eiland om alles op te ruimen wat ze tegen kwamen. De Praam voer langs het eiland en legde geregeld aan om volle vuilniszakken op te halen en lege vuilniszakken uit te delen. Vlet 872 haalde de rommel op die te groot of te zwaar was om met de hand te verplaatsen en bracht die weer naar de Praam.

Er werd een hoop troep opgeruimd, zoals plastic zakjes, flesjes, blikjes en aanstekers. Maar er waren ook vermiste voetballen, een weggewaaide tuinstoel, een stuk tapijt, een stuk kippengaas, en de slangen van een dompelpomp. Allemaal nogal onschuldig, en hoogstwaarschijnlijk niet met opzet in de Kaag gegooid.

Toch waren er ook dingen die duidelijk wel met opzet waren achtergelaten. Welpen Serge en Jasper ontdekten een kampvuurplaats die – om het netjes te houden – eruit zag als een slagveld… Etensresten, bekers, bestek en een ongelofelijke stapel bierblikjes lagen in het rond. Maar meerdere volle vuilniszakken (en ontelbare keren de uitspraak “Nog een pilsie…” van verkenner Tycho) later was ook die bende opgeruimd.

Toen het tijd was om het afval in te leveren bij park Groot Leerrust bleek pas hoe hard er gewerkt was. Gezamenlijk hadden alle teams een stapel afval weggehaald die maar net in de Praam zou hebben gepast. Er werden een hoop helden-foto’s gemaakt met de stapel vuil en de organisatie had voor iedereen een happie en een sappie geregeld als bedankje.

Voorlopig is er een hoop rommel weggehaald en ligt de Kaag er weer netjes bij. En nu maar hopen dat er niet al te veel zakken chips overboord waaien.