Tijdens Sinterkerst is er door het bestuur van Tjarda Sassenheim een nieuwe traditie ingevoerd. Zij hebben deze in het leven geroepen, omdat de trouwe leden van de Tjarda in het zonnetje gezet moeten worden. Waarmee beloon je hen? Een certificaat, beeldje, medaille of vaantje? Nee. Een gepaste beloning werd een insigne. Hét symbool van scouting.

Nu restte echter de vraag: bij welke mijlpaal willen we onze leden in het zonnetje zetten? Al vlug werd er gegrepen naar het getal zeven en een veelvoud van zeven: 14 en 21. Dit zijn populaire getallen, omdat twee belangrijke schouwen uit de vloot deze nummers hebben. Er zouden dus drie insignes komen voor trouwe leden. Bij zeven jaar lidmaatschap, krijg je de eerste, na 14 jaar de tweede en na 21 jaar de derde.

Dat betekent dat een jeugdlid zijn eerste insigne zou kunnen krijgen zodra hij of zij het eerste jaar van de zeeverkenners bereikt. Het tweede insigne krijgen zij vervolgens bij hun eerste jaar als actief leidinglid. Het laatste insigne is voor de doorzetters, voor de mensen die heel erg veel tijd in de Tjarda gestoken hebben en die we daarom extra dankbaar zijn.

Na het opzetten van dit concept kwam de volgende vraag naar boven: wat moet er op het insigne komen te staan? Het werd al snel duidelijk dat er een aantal elementen in moesten komen, namelijk het getal van de mijlpaal en de Tjarda-kleuren. De eerste concepten voor het logo bestonden daarom ook uit het tjarda logo en de Franse lelie in Tjarda kleuren met daaronder het getal.

Vervolgens is deze gedachte gekoppeld aan wat onze vereniging uniek maakt: het zeilen. Binnen onze vloot beschikken we over een flink aantal boten, waar leden, naar mate ze ouder worden, ook een groei in doormaken. Je begint in de vlet waar je alles leert over zeilen. Als je ouder wordt schuif je door naar een schouw en tot slot mag je varen in de ondersteunende sleper.

Deze insignes werden afgelopen Sinterkerst uitgereikt en het bestuur was blij verrast door alle positieve reacties van de leden. Ben je nu als lid zelf benieuwd wanneer je je eigen insigne krijgt? Volgende jaar tijdens Sinterkerst worden ze weer uitgedeeld aan de leden die in dat jaar één van de mijlpalen bereikt heeft. Als jij een van die mensen bent; zorg ervoor dat je er ook bij bent tijdens Sinterkerst 2018.