In het weekend van 16 maart begon het mysterie van de sleutels. Bij aankomst op het clubhuis in Warmond stond er een vreemde kist buiten op het terrein. De kist was loodzwaar en niet te bewegen. Bovendien stonden op de kist allemaal vreemde patronen en symbolen en hij was niet open te krijgen, door de vele sloten.

Na het gebruikelijke bedjes opzetten en het grote regelsspel kon het kamp echt beginnen. Zo waren er in het donkere bos van koudenhoorn allemaal spookjes opgehangen die met glowsticks gevonden konden worden. Het ene spook voerde de kinderen naar het andere spook, die steeds dieper in het bos zweefden. Het lukte de welpen uiteindelijk het spannende bos te doorstaan.

Bij terugkomst konden de kinderen allemaal even genieten van een warme chocomel om zo weer op temperatuur te komen van de koude wandeling. Na het tandjes poetsen en de pyjama aantrekken, konden de oogjes gesloten worden.

De volgende ochtend kregen de kinderen tijdens het ontbijt een brief met daarin een vreemde tekst:

De kist voor het bewaren
De sleutels voor het openen
De stad voor de locatie
De geschiedenis voor de plek
Dit zal jullie Leiden

Het was al snel duidelijk dat dit te maken had met die aparte kist van de avond ervoor en dat men naar Leiden toe moest om daar op zoek te gaan naar sleutels. Aan de hand van een aantal cryptische beschrijvingen werden de welpen geleid naar verschillende locaties in de stad, van Molen de Valk naar het Van der Werf park en van de Burcht naar de Morspoort.

Uiteindelijk bleken er bij sommige locaties sleutels te liggen, die mogelijk op de kist passen bij het clubhuis. Ieder groepje vond een sleutel. Vervolgens bleek dat iedereen dezelfde eindlocatie had, het museum Boerhaave. In het museum kregen de welpen twee uur lang een interactief college over hersenen en werd er een rondleiding gegeven door de tentoonstelling over Frankenstein. Na afloop van de rondleiding en het college zijn de welpen anderhalf uur lang bezig geweest met het ontdekken van de rest van het museum.

Eenmaal terug op het clubhuis bleek tot grote teleurstelling dat de sleutels niet op de sloten pasten. Terwijl de leiding het avondeten voorbereidde, hadden de welpen tijd om in het speelbos rond te rennen. Toen uiteindelijk de patat en de snacks klaar waren werden de kinderen aan tafel geroepen. Omdat het frituren voor de extra porties wat minder snel verliep werd het lokaal vlug verbouwd tot een bioscoop zodat de kinderen patatjes konden eten tijdens het film kijken.

De volgende ochtend had een bijzondere verrassing in petto. Het terrein lag bezaaid met sleutels! Eén van die sleutels zou toch wel op de kist moeten passen? Om dat te ontdekken moesten de kinderen een parcour afleggen en dan vervolgens de sleutels uitproberen. En ja hoor, de sloten gingen één voor één open. Toen het laatste slot openging, bleek er voor ieder kind een zak chips in de kist te zitten.