Van 5 tot en met 10 maart liep Tjarda, zoals elk jaar, weer collecte voor het goede doel Jantje Beton. De helft van het opgehaalde bedrag gaat dan naar Tjarda voor onder meer materiaal en uitjes en de ander helft gebruikt Jantje Beton om ervoor te zorgen dat kinderen in Nederland veilig kunnen buitenspelen. Op de meeste dagen werd er alleen in de avond gecollecteerd door de oudere groepen, maar op zaterdag gingen ook de bevers en de welpen samen met hun leiding op pad om de laatste huizen van de planning af te gaan.

Voor veel bevers, en zelfs voor een aantal welpen, was dit de eerste keer dat zij collecte liepen. Natuurlijk was het begin een beetje spannend. Aanbellen bij een vreemd huis en vragen om geld is toch geen dagelijkse kost, maar na een paar keer afkijken bij de leiding kregen ze de smaak te pakken! Al snel werd het een wedstrijdje wie de meeste huizen kon afgaan en welke collectebus het hardste rammelde met muntjes.

Soms rende een Bevertje nog wel even snel naar de leiding: ‘hoe lang je moet wachten tot je weet of iemand thuis is of niet?’ en ‘geldt de ‘nee-nee’ sticker op de brievenbus ook voor Tjarda?’. Ook werden de kinderen op een gegeven moment even bij elkaar geroepen om uit te leggen dat het niet heel beleefd is om door de ramen te gluren om te kijken of iemand thuis is. Maar dat snapten ze ook eigenlijk wel.

Toen ze alle huizen waren afgegaan stond op het clubhuis natuurlijk een kleine beloning te wachten. Lekker warme chocomelk drinken en nog even leuk spelen terwijl een paar leidingleden het opgehaalde geld gingen tellen. Dat had wel even tijd nodig, maar gelukkig was de leiding net op tijd klaar met tellen om het bedrag te onthullen tijdens het sluiten. De bevers en welpen hadden zo enorm hun best gedaan dat ze maar liefst €236,- hadden opgehaald! Dit bracht de Tjarda op een mooie eindstand van €1.384,-.