De Junioren doen gezamenlijk met de Verkenners het onderhoud van de vloot. Terwijl de Verkenners in Sassenheim de vletten zelf opknappen zorgen de Junioren in Warmond voor het onderhoud aan al het houtwerk.

Een opkomst in de onderhoudstijd houdt dus in dat de Junioren veel moeten schuren en lakken, want de gezamenlijke vloot van negen vletten, en het nodige reservemateriaal, bevat een hele hoop houtwerk. Denk aan masten, riemen, helmstokken, vlonders, gieken en gaffels. Het grootste gedeelte van het houtwerk is in prima staat en heeft dus maar een klein beetje onderhoud nodig. Een mast bijvoorbeeld, die haast niet beschadigd is, hoeft alleen opgeschuurd te worden zodat de nieuwe laklaag goed hecht. Eén laag lak is dan vaak voldoende om de zaak te beschermen tegen weer en wind, en om het er mooi uit te laten zien.

Maar soms is iets wel beschadigd en is er groter onderhoud nodig. Dan wordt de beschadigde laklaag weggeschuurd met grof schuurpapier, om het oppervlak vervolgens weer netjes te maken met steeds fijner schuurpapier. Als er hele grote beschadigingen zijn, gaat de leiding eerst aan het werk met bandschuurmachines, krabbers, en ander grof geschut, voordat er met schuren begonnen kan worden.
Daarna kan de laklaag weer opgebouwd worden. Het lakken zelf is nogal een precies werkje. Je moet rustig te werk gaan en goed opletten. Je moet voldoende lak smeren om te zorgen dat er op elk plekje een laagje lak komt, maar niet zo veel dat de lak gaat druipen. Want dan krijg je zakkers en dat ziet er niet uit. Om te zien of je wel overal lak gesmeerd hebt moet je goed tegen het licht langs je werkstuk kijken, om te zien of het overal glimt. Op glimmende plekken is er al voldoende lak gesmeerd, op doffe plekken nog niet.

Lakken is dan ook niet voor iedereen weggelegd, sommige mensen kunnen tegen de tijd dat ze leiding zijn nog steeds niet netjes lakken. Die mensen hebben niet het geduld om rustig een laagje lak aan te brengen, of zien simpelweg niet dat ze de helft vergeten. Maar bij sommige Junioren zie je het direct als ze voor de eerste keer staan te lakken: dit is een natuurtalent.

Hoe meer lak er weggeschuurd is, hoe meer lak er weer gesmeerd moet worden. Op houtwerk wat niet beschadigd is, en heel licht is opgeschuurd, is één laag lak soms al voldoende. Maar op plekken waar de lak totaal is weggehaald, moet helemaal opnieuw begonnen worden. Eerst worden er meerdere lagen verdunde lak gesmeerd, totdat de verdunde lak niet meer verder in het hout trekt. Daarna worden er een paar lagen onverdunde lak op gesmeerd om het geheel er weer netjes uit te laten zien.

Dat alles doen de Junioren in het eerste gedeelte van hun opkomst, zodat er na de pauze nog voldoende overblijft om leuke dingen te doen. Zo wordt er dan bij goed weer een fijn spelletje trefbal of buskruit gespeeld of is er tijd om een kampvuurtje te maken. En bij slecht weer worden er bijvoorbeeld koekjes gebakken, bordspelletjes gespeeld of knopen geoefend.

Met deze programma’s wordt elke opkomst in het onderhoudsseizoen ook een leuke opkomst. Als er alleen maar onderhoud gedaan zou worden, dan is daar na een paar weken natuurlijk geen klap meer aan. Want laten we eerlijk zijn, het onderhoud moet gedaan worden, maar trefbal spelen is natuurlijk véél leuker.