Als je je boten zo vaak gebruikt als die van Tjarda, dan gebeurt het wel eens dat er iets kapot gaat. Gelukkig hebben we een stel goede lassers die alle gebroken roeren, versleten zwaardkasten en verbogen boeisels zonder moeite kunne fiksen. En weer anderen klussen moeiteloos een nieuwe set vlonders in elkaar, of splitsen een nieuw voorland. Maar toen er deze zomer een Fok totaal doormidden scheurde moesten we op zoek naar een specialist, want zeilen maken kunnen we zelf niet. Gelukkig hebben we tegenwoordig een specialist zeilen maken bij de groep: Junior Chris.

De ouders van Chris hebben namelijk een zeilmakerij, waar hij maar al te graag meehelpt. Chris vertelt ons dat hij elke vakantie meehelpt in de zeilmakerij, maar dat hij tot nu toe meestal hielp met opruimen of met drukknopen maken. Dit Tjarda-fok was dan ook het eerste zeil dat hij zelf mocht repareren.

Een zeil repareren, vertelt hij, is niet zo heel moeilijk, maar je moet er wel goed je aandacht bij houden. Dit fok was langs één naad bijna compleet doormidden gescheurd. Er was dus niet echt zeildoek gescheurd, maar de stiksels die de twee stukken zeildoek bij elkaar hielden waren total-loss. Chris moest dus starten met het verwijderen van alle oude stiksels en lijmresten. Daarna kon hij beginnen met de echte reparatie.

Eerst moesten de twee stukken zeil aan elkaar geplakt worden met dubbelzijdig tape. Dat is nogal een precies werkje, want als je de twee delen scheef aan elkaar plakt, of vouwtjes achterlaat dan ziet het resultaat er natuurlijk niet uit. Ten slotte kon het zeil opnieuw gestikt worden, ook al zo’n precies klusje, want de stiksels moeten precies recht zitten. Gelukkig was Chris’ opa in de buurt om hem daarbij te helpen.

Al met al heeft de klus zo’n drie uur in beslag genomen, vertelt Chris, maar hij vond het wel heel leuk om te doen. Als we hem vragen of hij later ook zeilmaker wil worden moet Chris wat langer nadenken, maar uiteindelijk zegt hij toch “nee”. Het zeilen maken laat hij liever aan zijn ouders over, maar hij blijft voorlopig nog wel graag helpen.

Dus als we weer eens keer een kapot zeil hebben, repareer jij hem dan voor ons? vragen we tot slot aan Chris. Lachend antwoordt hij: “Natuurlijk!”