18 november was de grote dag, de dag waarop Sinterklaas aankwam in Nederland. Hij zou rond 12 uur binnenvaren in Dokkum, maar om kwart over één meldde hij zich al in de Oude Haven in Sassem. Het blijft wonderlijk hoe die man dat toch altijd voor elkaar krijgt.

Tjarda helpt altijd bij de intocht van Sinterklaas. De Bevers, Welpen, Junioren, Verkenners en Wildevaert vormen dan een erehaag waardoor Sinterklaas Sassenheim binnenwandelt. De leiding helpt altijd bij het aanleggen van de Stoomboot en helpt de Sint veilig uitstappen. Maar dit jaar zou het anders gaan.

De leiding had namelijk instructies gekregen van de hoofdpiet om de Praam om te bouwen tot Pietenpraam. Daarmee zouden de Bevers en Welpen samen met de Pietenband naar de Oude haven gebracht worden. De Verkenners en Junioren zouden met hun eigen vletten gaan. En Sinterklaas? Niemand die het wist.

De Bevers en Welpen hadden hun feloranje reddingsvesten al aan en de Verkenners en Junioren waren net klaar met het versieren van hun vletten toen de Pietenband met veel lawaai op de dijk verscheen. Samen met een hele hoop andere Pieten en een onwaarschijnlijke hoeveelheid pepernoten en cadeautjes stonden ze klaar om de Pietenpraam in te stappen.

Eerst de Bevers die het allemaal héél spannend vonden en toen de Pietenband en de Strooipieten, daarna de Welpen die niet konden wachten om tussen de Pieten te gaan zitten en tot slot de leiding. Terwijl de Pietenpraam uit geparkeerd werd gingen de Verkenners en Junioren vast vooruit.

De tocht was één groot feest. De Pietenband speelde “Zie ginds komt de Stoomboot…” en “Hoor de wind waait door de bomen…”. Er werd hard meegezongen door de kinderen, en nog harder door de leiding.

Toen we in de Oude Haven aankwamen stonden de Verkenners, Junioren en Wildevaert al klaar voor de erehaag, en de Bevers en Welpen konden daar vlug tussen gaan staan. En toen begon het wachten. Minutenlang was de spanning om te snijden… zou Sinterklaas wel echt komen?

Natuurlijk kwam Sinterklaas naar Sassenheim, niet met een stoomboot maar met een perenschuit. De schuit werd vlug aangelegd en even later liep de Sint al handenschuddend, knuffelend en high-fivend door de erehaag, gevolgd door de burgemeester en een heel stel Pieten.

Nadat Sinterklaas en de burgemeester de kinderen van Sassenheim hadden toegesproken, vertrokken ze op een rijtoer door het dorp. Maar voor ons werd het tijd om er een feestje van te maken. Terwijl de Wildevaert en Verkenners de dranghekken opruimden, zongen en dansten de Bevers, Welpen en Junioren op het podium. Na een lekker warm chocomelletje was het tijd om naar huis te gaan, of terug naar het clubhuis.

Sinterklaas is weer in Sassem, en dat zou onmogelijk zijn geweest zonder de hulp van alle Tjardaleden. De goedheiligman laat ons dan ook weten dat hij ons erg dankbaar is.