Om aan onze financiële verplichtingen te kunnen voldoen, en om tegelijkertijd onze contributie laag te kunnen houden, worden er van tijd tot tijd acties gelopen. De meeste van die acties worden gedaan door de Wildevaert en Leiding, en blijven grotendeels uit het zicht van de rest van Tjarda. Met “tenten opzetten in Voorhout” en “verkeer regelen op zondagochtend” of “zeilen met een school uit Leiden” vallen we de Bevers, Welpen, Junioren en Verkenners niet lastig. Maar sommige acties zijn juist geschikt voor de hele groep, dat was dus het geval met de “Ode aan Teylingen”.

De “Ode aan Teylingen is een glossy magazine over Teylingen dat bij elk huishouden in Teylingen bezorgd moest worden. Tjarda kreeg ruim 6000 huizen toebedeeld om zo’n mooi boekje door de brievenbus te gooien. Dat zijn dus alle huizen in Warmond, en ongeveer de helft van de huizen in Sassenheim. Een hele klus dus. Gelukkig konden we bij het bezorgen rekenen op de hulp van leiding, leden, ouders en oud-leden. Die in grote getale klaar stonden.

Op de doordeweekse avonden werd het grootste gedeelte van de magazines bezorgd. Elke avond stond de koffie al om 18:30 klaar bij De Leeuw  in Sassenheim, waarvandaan het bezorgen begon. Verschillende Verkenners en Junioren hadden hun ouders zo ver weten te krijgen ook te komen helpen, zodat er alle avonden voldoende mensen en auto’s waren. Nadat de auto’s volgeladen waren met Odes kon het bezorgen beginnen.

Het makkelijkste was de auto vooruit te laten gaan met de achterbak open, en daar dan achteraan te lopen, een boekje te pakken en dat door een brievenbus te gooien. Want de boekjes waren nogal zwaar, waardoor je niet graag een hele stapel tegelijk meesjouwde. Het principe “vele handen maken licht werk” werkte prima voor deze actie, want op aan het einde van vrijdagavond waren de meeste huizen voorzien van een magazine.

De laatste paar huizen, die nog een Ode moesten krijgen, stonden in Warmond. Maar je moet wel weten dat Warmond uitgestrekter is dan je misschien denkt. De gehele kaag hoort bij Warmond, en dus de meeste huizen die om de Kaag heen staan ook. Op zaterdag werden de laatste Odes bezorgd over het water, met de Sleper.

We kunnen met z’n allen terugkijken op een erg geslaagde actie. Aan de ene kant, omdat we voor deze actie een prima vergoeding voor de groep hebben ontvangen en aan de andere kant, omdat we een artikel over Tjarda in het magazine zelf hebben gepubliceerd. Daarnaast is het bezorgen vlug en gestroomlijnd verlopen en stonden veel mensen klaar om te helpen. En daar mogen alle betrokkenen, zowel bij de organisatie als bij de bezorgers best trots op zijn!