Eén keer per jaar wordt er voor alle Junioren uit onze scoutingregio een groot weekendkamp georganiseerd: het JuWaKa. Dit jaar vond dat plaats in het weekend van 14 en 15 oktober.

Zaterdag om 10 uur verzamelden de Tjarda deelnemers Beerend, Daan, Marlijn, Jolijn, Erik, Liora en Chris samen met de Junioren van 6 andere scoutinggroepen bij de Blokhut in Warmond. Met 77 kids van 10 tot 12 jaar, en 31 leidingleden werd het – normaal zo rustige recreatie-eiland Koudenhoorn – een gezellige drukke bende.

Na de kampopening en een introductiespel ging het goed fout, er werd een lijk gevonden. De politie was vlug ter plaatse, en politieman, Arend Gent en zijn forensische assistente stelden vlug vast dat het om moord ging. Zelf hadden ze geen tijd om de moord op te lossen, dus vroegen ze de Junioren om dat voor hen te doen.

Er werd besloten dat de Junioren eerst moesten leren hoe ze een moord op moesten lossen. Op de Kaag waren experts in CSI-technieken aanwezig die de Junioren wel les wilden geven. Dus de Junioren maakten vlug hun boten zeilklaar en gingen op zoek naar deze CSI-ers. De Junioren kregen vervolgens les in het verzamelen van bewijsmateriaal, het afnemen van vingerafdrukken, en het tackelen van een moordenaar.

’s Avonds werd het nog een beetje spannender, één van de leidingleden, Braps Lam, keerde niet terug van het halen van de post, en bleek te zijn ontvoerd. Gewapend met zaklampen speurden de Junioren het eiland af en vonden hun leidinglid vastgebonden aan een boom. Van de dader ontbrak elk spoor…

Op zondag werd er een groot onderzoek gehouden, over het hele eiland werden getuigen ondervraagd. Op basis van de getuigenverslagen werd er vastgesteld dat het slachtoffer om het leven was gebracht met een harpsleutel en dat de dader zich in één van de boten, de IJzeren Hein, bevond.

Na een korte achtervolging kon de dader, Cees Kloost, worden ingerekend. En met ingerekend wordt natuurlijk bedoeld dat hij werd getackeld door 77 losgeslagen kids…

Nadat de ietwat gehavende Cees Kloost werd afgevoerd door de politie, was het kamp ten einde. Terwijl de ouders hun kinderen oppikten werden er overal telefoonnummers uitgewisseld door de verschillende junioren, zodat ze contact kunnen houden met de vriendjes en vriendinnetjes die ze bij andere groepen gemaakt hadden.

77 blije kids en 31 gemotiveerde leidingleden kunnen terugkijken op een geweldig weekend, hoofdzakelijk door de geslaagde programma’s, maar zeker ook door het ongekend prachtige weer.