Je neemt een veld in Friesland, voeg daaraan 10 verkenners en 6 leidingleden toe en breng het geheel op smaak met een spelbord en een ruim 200 pagina’s tellend draaiboek. Laat het geheel 10 dagen in hun eigen sop gaarkoken en je krijgt een grote gezellige bende. Dit was het recept voor het zomerkamp van de verkenners. Verkenners Victor en Daan vertellen ons over de hoogte- en dieptepunten van hun zomerkamp.

“Het hoogtepunt?” antwoordt Victor op onze vraag “daar moet ik even over nadenken, we hebben zoveel gedaan.” Daan daarentegen hoeft geen seconde na te denken: “De Hike” antwoordt hij. “We kregen een kaart met een locatie, maar de route moesten we zelf uitzoeken.” “We gingen naar een weiland in de buurt van Grou, waar we zelf een nachtje kamp mochten houden zonder leiding,” vult Victor aan. “De route was nog niet zo makkelijk,” gaat Daan verder. “We zijn verkeerd gevaren, waardoor we twee uur terug moesten.” Dat laatste is niet zo vreemd, want de leiding had een speciale kaart gemaakt, waarop wel de route aan was gegeven, maar alle herkenningspunten (zoals dorpen) waren weggehaald, dat maakt het navigeren dus best een uitdaging.

Voor Victor is het antwoord op de vraag “Had het kamp een dieptepunt?” simpel. “Nee” antwoordt hij direct. Daan twijfelt even voordat hij antwoordt “Mijn straf.” Het zit namelijk zo, Daan, Tycho, Sawant en Julian hebben de leiding boos gemaakt met een streek waarover we hier niet verder uit zullen wijden. De straf die de leiding daarop bedacht was erg creatief, de verkenners moesten de stal van de eigenaar van het terrein uitmesten, lekker poep scheppen dus. “Het stonk verschrikkelijk.” vertelt Daan. “Maar, ik heb er wel van geleerd.” Zo zie je maar, haal geen streken uit als de leiding het kan zien.

Het thema van het kamp was “de Koning van Katoren”. Het fictieve land Katoren werd geregeerd door zes zure ministers (ofwel de leiding) die het hele land kapot maakten. De verkenners moesten de ministers in 9 duels verslaan om de Koning van Katoren te worden en het land te redden. De duels bestonden onder meer uit “zeilen zonder zeil” en een fotospeurtocht in Sneek.

Over de afloop van het spel lopen de verslagen nogal uiteen. Daan vertelt ons: “We hebben zeker meer dan de helft van de spellen gewonnen, dus die ministers zijn zeker afgezet”, terwijl Victor vertelt: “Wij hebben 8 van de 9 spellen gewonnen, het is dus wel duidelijk dat wij gewonnen hebben.” Die uitspraken zijn op z’n minst opmerkelijk te noemen, aangezien leidinglid Jelle ons een heel andere lezing geeft: “De leiding heeft alle spellen gewonnen, dus de ministers zijn niet afgezet.” Hier kunnen we dus drie dingen uit concluderen, ten eerste dat er gave spellen gespeeld zijn, ten tweede dat zowel de kids als de leiding zo fanatiek zijn dat ze allemaal de overwinning opeisen, en ten derde dat een scorebord in het vervolg geen overbodige luxe is.