Bij de junioren is – naast veel lol maken – het doel om de beginselen van het zeilen te leren. Bij de beginselen van het zeilen horen o.a. de boot zeilklaar maken, de boot besturen maar ook leiding geven aan de andere bemanning en uitleg geven. Om te kijken hoe dit gaat, heeft de redactie drie verschillende junioren gevolgd tijdens een aantal opkomsten. De gelukkigen waren tweedejaars junioren Anne en Robin en eerstejaars Junior Finn B. (in juniorenkringen beter bekend als Smurfinn).

 Finn had tijdens zijn Welpentijd wel eens meegevaren, maar nog nooit zelf gezeild. Tijdens de eerste zeilopkomst van dit seizoen werd dat meteen duidelijk. Er was nog geen besef van wat er allemaal nodig was om een boot zeilklaar te krijgen of hoe je een boot van zijn plek krijgt. Van Robin en Anne hoefde hij die dag geen hulp te verwachten, ze hadden het zelf veel te druk met uit te vinden hoe het ook alweer zat. Dingen die een oudere Verkenner of Wildevaerder zonder nadenken doet kunnen voor een junior nog best lastig zijn.

 Hoe anders was dat, krap twee maanden later. Tijdens het inladen en optuigen van de boot legde Anne haarfijn uit aan Finn hoe het grootzeil op de boot gezet moest worden, terwijl Robin de schoten alvast klaarmaakte. Na slechts één aanwijzing had het fok geen enkel geheim meer voor Finn, en vliegensvlug was dat helemaal klaar om te hijsen.

 Het zeilen zelf ging ook al prima, de wind was ideaal om lekker vrij te zeilen, en de zon werkte ook goed mee. Met maar weinig hulp van de leiding zoefden we ’t Joppe over. Robin bediende samen met Liora het fok terwijl Anne uitlegde aan Finn hoe je overstag moest gaan. Het zeilen ging zo relaxed dat de andere junioren én de leiding tijd hadden om een lounge-bank te bouwen en uitgebreid op het voordek te gaan liggen slapen.