Zaterdag 10 juni was voor de Bevers de grote dag… De Bever Doe dag wel te verstaan. Ruim 90 bevers verzamelden zich bij het clubhuis van scouting VaDeDo in Leiderdorp voor een groot gezamenlijk spel.

Al direct bij aankomst bleek het goed mis te zijn… het toneelstuk dat voorbereid was door Fleur Kleur, was in de war gestuurd. Alle decorstukken bleken waren verdwenen. De peddels van Steven Stroom, de schilderezel van Keet Kleur en de schep van Bas Bos, ze waren allemaal weg. Er zat niets anders op dan dat alle Bevers moesten helpen zoeken, in de huizen van alle bewoners van Hotsjietonia.

Vlug werden de Bevers in groepjes van 8 verdeeld en gingen ze op pad naar alle huizen van Hotsjietonia. Elke inwoner had een spelletje voor de bevers voorbereid en na afloop van de spelletjes kregen de Bevers een stukje van een rebus. Die rebus kon dan uiteindelijk helpen uit te zoeken waar alle decorstukken waren en wie ze eigenlijk gepikt had.

De bewoners van Hotsjietonia zijn heel goed in het verzinnen van spellen, dus er viel heel veel leuks te doen. Zo had Rebbel gezorgd voor een spelletje levend kwartet (bij Tjarda noemen we dat: “Het grote blijf-met-je-poten-van-mijn-spullen-af spel”) ging je neusverven bij Keet Kleur, kon je bij Professor Plof een cola-light bom maken en kon je pannenkoeken eten bij Rozemarijn.

Buiten werd het pas echt spannend, want daar kon je schatzoeken met Steven Stroom, popcorn bakken boven een kampvuur met Bas Bos, een stukje varen met Sterre Stroom en als klap op de vuurpijl kon je over het water tokkelen bij Stuiter.

Na twee uur flink zoeken en spelen waren de rebussen compleet en kon het raadsel opgelost worden. Het bleek dat Keet Kleur alle spullen verstopt had, en niet durfde te zeggen dat ze het had gedaan. Gelukkig waren de andere bewoners van Hotsjietonia niet al te boos en liep het allemaal goed af. Om de bevers te bedanken voor hun hulp kregen ze allemaal een mooie insigne voor op hun uniform.