Het winterseizoen is altijd een saaie tijd voor de verkenners. Natuurlijk zijn er sneeuwballen gevechten, theezakjes ruilspellen en voorbereidingen voor het CWO3 examen, maar de meeste opkomsten zijn gevuld met het onderhouden van de vloot. Het staalwerk moet opnieuw geverfd worden en het houtwerk gelakt, de zeilen worden nagekeken en waar nodig gerepareerd. Koop een boot, werk je dood zegt men wel eens… Er gaat dan ook altijd een zucht van verlichting door de hele groep als die “perenschuiten” eindelijk zeilklaar zijn.

De verkenners van Tjarda zijn dit jaar, net als de afgelopen jaren, de eersten die klaar zijn met het winteronderhoud. De Junioren en Wildevaerders zijn zo ver nog niet, en Norvicus, Shawanos, en Tjarda Hillegom zijn nog in geen velden of wegen te bekennen. Op die paar zaterdagen die het duurt voordat er een andere groep klaar is met het winteronderhoud is de Kaag dus helemaal van ons alleen.

Nu kun je denken dat, dat korte onderhoudsseizoen betekent dat de boten afgeraffeld worden, maar niets is minder waar. Er wordt juist heel hard gewerkt. Op een zaterdag wordt het voorbereidende werk gedaan door de verkenners zelf, er wordt schoongemaakt, roest verwijderd, en verf opgeschuurd. Daarna wordt er als er tijd is een eerste laag geverfd. Op de zondag en doordeweekse dagen die volgen wordt er door leiding- en kaderleden meer geverfd. Op bijvoorbeeld de buitenbodem moeten soms 8 verschillende lagen verf gesmeerd worden, die allemaal moeten drogen. Op de volgende zaterdag wordt de laatste laag verf dan weer door de verkenners zelf aangebracht, zo kan een vlet in ongeveer 3 weken klaar zijn.

De laatste stap is het versieren van de vlet. Iedere bak mag zelf zijn boot een naam geven en op het achterdek een tekening maken. Sommige kinderen maken daar hele mooie kunstwerken van. Zo zal de 686 dit jaar “Bingooo” heten, de 1049 “Strike” en zal de 1005 als “Dank Memes” bekend staan.

En dan komt de beloning: lekker zeilen. Als je lekker aan het varen bent met een fris windje en een lekker zonnetje in je net opgeknapte boot dan weet je weer waarvoor je het allemaal doet.