Het blijft voor leiding en bestuur een lastige puzzel: hoe houden we Tjarda financieel gezond? Veel daarvan gebeurt achter de schermen, door leiding- en wildevaertleden die in de vroege of late uurtjes één of ander klusje doen. Zo zijn “bloembakjes hangen” en “de teylingenloop” voor veel mensen niet meer weg te denken uit de Tjarda activiteiten. Gelukkig zijn er een paar acties die voor de schermen plaats vinden, en waar alle leden van bever tot “vriend-van” zich in kan zetten. Een mooi voorbeeld daarvan is natuurlijk de collecte voor Jantje Beton.

Op de doordeweekse avonden wordt er gecollecteerd door Junioren, Verkenners, Wildevaerders en leidingleden. Het is altijd een gedoe: net terug van werk of school, vlug iets eten en dan om kwart voor zeven alweer klaar staan om te collecteren. Want voor collecteren moet je niet te vroeg of te laat zijn, om zes uur zit iedereen nog te eten en na half negen doet niemand de deur meer open. De opkomst was iets minder dan verwacht, maar organisator Loek vertelt dat hij trots is op de inzet van iedereen die wel kwam collecteren.

Nu kun je denken dat die inzet zich beperkt tot naar een deur lopen en aanbellen, maar dan begint het eigenlijk pas, want iemand overhalen iets in de collectebus te doen is lastig. Vriendelijk lachen en netjes uitleggen wat je komt doen is best lastig voor een junior of verkenner, helemaal als je bij de vorige zes huizen te horen hebt gekregen “Ik heb geen contant geld.” of “Ik geef niets aan collectes.”. Toch maakt dat ene huis, waar een mevrouw een tientje in je bus frommelde, een hele hoop goed.

Hoe anders is dat bij Bevers en Welpen. Voor hen houdt collecteren in dat je aanbelt en wacht. Als er dan iemand open doet kijk je wat beteuterd omhoog terwijl je je bus laat zien, en dan naar de leiding met een blik van “Wat doe ik hier?” Het duurt dan meestal niet lang voordat degene aan de deur beseft dat hij of zij er niet onderuit komt, en doet maar vlug wat geld in de bus.

Zo hebben veel handen licht werk gemaakt. Er is in totaal op vier avonden en op één zaterdagochtend gecollecteerd, en is er € 1291,04 opgehaald. Hoewel dat net geen recordopbrengst is, is het voor Tjarda een prachtig resultaat.