Bij de verkenners wordt er tijdens het zomerkamp gewoonlijk een hike gedaan. Dat houdt in dat de verkenners zelfstandig een geplande route van twee of meer dagen varen. Vanaf het moment dat ze het kampterrein verlaten tot het moment dat ze daarna weer terug zijn, zijn de verkenners “eigen baas”, ze regelen zelf een slaapplaats, maken zelf hun eten en bepalen zelf hoe laat ze gaan slapen. Tot zo ver onze versie van een hike, want dat een hike ook heel iets anders kan zijn hebben Bob, Jelle, (verkennersleiding) Lars (juniorenleiding) en Rick (Tjarda Hillegom) ondervonden tijdens de Hike & Seek.

Bij hike & seek is het de bedoeling dat je als “hiker” lopend zo veel mogelijk posten aandoet in een gebied van ruim 200 km2. Bij elke post die je bereikt moet je aangeven wat je volgende post wordt, voordat je verder gaat, en voor elke post die je bereikt krijg je punten. ‘s Avonds moet je je op tijd melden bij een slaaplocatie, waar je wel nog even zelf je tent op moet zetten.

Als “seeker” is het juist de bedoeling om te voorkomen dat hikers ongezien hun post bereiken. Als een hiker gezien wordt dan krijgt hij bij het bereiken van zijn post geen punten, dus moet je als hiker niet alleen lopen, maar je soms ook verstoppen of kruipend door de modder verder gaan. Een seeker heeft het veel comfortabeler, hij kan de hikers al van veraf proberen te spotten, en hij mag gebruik maken van de auto of fiets om de hikers te zoeken.

Team Tjarda (ingeschreven als: “De nr Een 09 to the max”) deed mee als hikers, en moesten dus alles lopend, rennend, kruipend en tijgerend doen. Voor de sportievelingen Bob, Lars en Jelle was dat geen probleem, maar Rick vertelt dat hij het best zwaar heeft gehad. “Man, man, man… wat kan die jongen zeuren” Laat Bob zich ontvallen. Tijdens het twee dagen durende spel hebben ze ruim 50 km gelopen en zijn slechts 6 keer gespot. Toch heeft ook Rick het prima naar zijn zin gehad, en hij vertelt ons dat hij het best nog een keer zou willen doen. Bob sluit zich daar bij aan, en vertelt ons ook dat hij het een heel geschikte teambuilding activiteit voor leidingleden vindt. Team Tjarda eindigde 29e van 61 teams, maar dat moet volgende keer te verbeteren zijn, zegt hij, hopelijk met veel meer Tjarda teams