De hoofdactiviteit van Tjarda is sinds de oprichting in 1976 hetzelfde gebleven; namelijk kinderen vermaken. De manier waarop dat gedaan wordt is in al die jaar natuurlijk wel geëvolueerd.

Bij de jongste leden, de bevers en welpen wordt er een gevarieerd programma met knutselen, koken, speurtochten, ravotten en spelen aangeboden. Maar waar mogelijk wordt er ook tijd gemaakt om met de kleintjes te gaan varen.

Vanaf de junioren wordt varen de hoofdmoot van de opkomsten. In de zomer wordt er wekelijks met leiding aan boord gezeild, om zo de kneepjes van het zeilen te leren. In de winter wordt er tijd besteed aan de theorie van het zeilen, en aan het onderhoud van de boten.

Bij de verkenners wordt er zoveel mogelijk gevaren, of dat nu een zeilwedstrijd is, een speurtocht over het water, of gewoon zwemmen en zonnen op een zomerdag. In de winter wordt er ook bij de verkenners tijd besteed aan het onderhoud van de boten en de zeiltheorie, en kan het CWO3 zeildiploma behaald worden.

Bij alle speltakken staat één ding voorop, tijdens de opkomsten wordt vooral lol gemaakt.